καλλισθενική

Καλλισθενική: Ασκήσεις που μπορείς να κάνεις παντού

Το ξέρουμε ότι η καλλισθενική είναι… κόλλημα! Όταν αρχίσεις, δύσκολα ξεκολλάς!

Αυτό συμβαίνει γιατί όπως έχουμε πει και εδώ η καλλισθενική γυμναστική μόνο βαρετή δεν είναι καθώς δεν αποτελεί ένα μονοδιάστατο τρόπο άσκησης αλλά ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας για την εκτέλεση των ασκήσεων μας οδηγεί στο να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητές του.

Για τον λόγο αυτό, η καλλισθενική γυμναστική είναι ο ιδανικός τρόπος άσκησης για μια ολιστική προσέγγιση στη γυμναστική που μόνο μοναδικά οφέλη μπορεί να μας προσφέρει.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθούμε από όλα τα οφέλη της καλλισθενικής αλλά και να μάθουμε πώς να εκτελούμε τις ασκήσεις σωστά, θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα γυμναστήριο όπου θα εξειδικεύεται σε αυτό το είδος γυμναστικής με εκπαιδευτές που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Αν, ωστόσο, ήδη έχεις ξεκινήσει το ταξίδι σου στην καλλισθενική, σίγουρα θα έχεις νιώσει τη χαρά και την ανυπομονησία να ξαναπάς στο γυμναστήριο για την προπόνησή σου. Για τον λόγο αυτό, σου έχουμε εδώ τρεις ασκήσεις καλλισθενικής που μπορείς να κάνεις οπουδήποτε!

καλλισθενική

Η λεγόμενη «σανίδα» είναι μια καταπληκτική άσκηση που συμβάλλει στην τόνωση πολλών μερών του σώματος, του κορμού, των γλουτών και των ώμων. Αποτελεί μέρος της προπόνησης καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση πολλαπλών μυϊκών ομάδων και βοηθάει στην ισορροπία. Ενώ φαίνεται εύκολη, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση καθώς απαιτεί να συγκρατήσουμε το σώμα μας σε μια συγκεκριμένη θέση για αρκετή ώρα, είναι δηλαδή στατική άσκηση.

Για να την εκτελέσεις σωστά, θα πρέπει να φροντίσεις πλάτη σου να είναι σε ουδέτερη θέση και να μη «λυγίζεις» το κάτω μέρος της πλάτης. Μείνε όσο περισσότερο αντέχεις και επανέλαβε ανάλογα με την αντοχή σου.

καλλισθενική

Από τις πιο κλασικές ασκήσεις της καλλισθενικής, την οποία μπορούμε να εκτελέσουμε οπουδήποτε! Τα push-ups είναι εξαιρετική άσκηση για τους ώμους και τα χέρια μας αλλά παράλληλα ενδυναμώνουμε και το πάνω μέρος του κορμού μας. 

Για να την κάνεις, ξεκινάς από τη θέση σανίδας (βλέπε παραπάνω) και φροντίζεις οι καρποί σου να είναι ευθυγραμμισμένοι με τους ώμους σου. Κάνε 3 σετ των 15 επαναλήψεων.

καλλισθενική

Τα lunges ή προβολές στα ελληνικά, είναι εξαιρετική άσκηση για την εκγύμναση των ποδιών καθώς για την εκτέλεση τους ενεργοποιούνται οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες αλλά και ο κορμός, συμβάλλοντας στην ισορροπία του σώματός μας.

Κάνε 3 σετ των 15 επαναλήψεων για καλύτερα αποτελέσματα.

καλλισθενική

Το «περπάτημα του κάβουρα» είναι μια εξαιρετική άσκηση για τον κορμό και το πάνω μέρος του σώματος και συμβάλλει στην τόνωση των ώμων, των χεριών, της πλάτης και του κορμού αφού για να την εκτελέσεις ενεργοποιούνται διάφορες μυικές ομάδες.

Είναι εξαιρετική άσκηση ενδυνάμωσης και βοηθάει στην ισορροπία αφού ενεργοποιεί τον κορμό μας. Μπορείς να προσαρμόσεις την ταχύτητα του περπατήματος ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση.

Επανέλαβε το περπάτημα όσες φορές αντέχεις.

καλλισθενική

Τα αγαπημένα σε όλους squats είναι τόσο flexible ως άσκηση που μπορείς να την κάνεις πραγματικά παντού! Τα καθίσματα  γυμνάζουν τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτούς, ενώ παράλληλα βοηθούν στη γενικότερη ενδυνάμωση του σώματός μας για λειτουργίες όπως το τρέξιμο, το περπάτημα και η ανύψωση αντικειμένων από το πάτωμα.

Ορίστε λοιπόν μερικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις όσο περιμένεις για την επόμενη προπόνησή σου. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάς να αφήνεις το σώμα σου 1-2 ημέρες να ξεκουράζεται και να αποθεραπεύεται και αν νιώθεις ότι δεν είσαι σίγουρος για την εκτέλεση της άσκησης, μην την κάνεις και συμβουλέψου τον εκπαιδευτή σου, ο οποίος θα μπορέσει να σε κατευθύνει κατάλληλα και να σε βοηθήσει να επιλέξεις ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για εσένα!

Καλή διασκέδαση!

Επικοινώνησε μαζί μας εδώ!

Ακολoύθησέ μας και στα social media:

Instagram: calisthenics.fitness.society

Facebook: Calisthenics and Fitness Society

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *