Πώς η γυμναστική βοηθά την ποιότητα του ύπνου μας

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για να γεμίζουμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας όσο και για την υγεία και την ευεξία μας. 

Παρόλα αυτά, δυστυχώς πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όσον αφορά τον ύπνο μας. 

Η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, ωστόσο, έχουμε ευχάριστα νέα: η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε σωστές πρακτικές στον ύπνο μας. 

Ας δούμε μαζί ποια είναι η σχέση μεταξύ της άσκησης και της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου, αλλά και πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τα πρότυπα ύπνου.

Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα στο γυμναστήριο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην προώθηση της ψυχικής χαλάρωσης, που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κατάκλιση όσο και για τη διατήρηση του ύπνου -δηλαδή να μην ξυπνάμε μέσα στη νύχτα. Η άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών που δρουν ως φυσικοί παράγοντες βελτίωσης της διάθεσης και μείωσης του στρες. Αυτό σημαίνει ότι διοχετεύοντας τη συσσωρευμένη ενέργεια και την ένταση σε μια παραγωγική προπόνηση, μπορούμε να ανακουφιστούμε από το στρες και το άγχος που θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε έναν σωστό και ξεκούραστο ύπνο.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή του εσωτερικού μας βιολογικού ρολογιού που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Η τακτική προπόνηση βοηθά στον συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού με το φυσικό κύκλο φωτός-σκοταδιού, διατηρώντας μας σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και δίνοντας μας τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, ο σταθερός χρόνος άσκησης, όπως οι πρωινές ή νωρίς το απόγευμα προπονήσεις, μπορεί να ενισχύσει το εσωτερικό ρολόι του σώματος, σηματοδοτώντας πότε είναι ώρα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.

Η σωματική άσκηση οδηγεί σε αυξημένη σωματική κόπωση και αυξημένη ροπή για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο, είναι ευκολότερο να αποκοιμηθούμε και να πετύχουμε βαθύτερο, πιο αναζωογονητικό ύπνο. Η άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει την υπνηλία και τη χαλάρωση. Καταβάλλοντας ενέργεια μέσω της προπόνησης μας, μπορούμε να ενισχύσουμε την «ετοιμότητα» του σώματός μας για ύπνο και να βιώσουμε πιο βαθιά στάδια ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων REM και αργών κυμάτων.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τη θετική επίδραση της τακτικής άσκησης στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η προπόνηση με αντιστάσεις έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις παραμέτρους του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης έναρξης του ύπνου, του συνολικού χρόνου ύπνου και της αποτελεσματικότητας του ύπνου. Ενσωματώνοντας τακτικές συνεδρίες γυμναστικής στην εβδομαδιαία ρουτίνα μας, οδηγούμαστε σε πιο ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο, ξυπνώντας με αίσθηση ανανέωσης και γεμάτοι ενέργεια για την επόμενη ημέρα.

Όπως και στην προπόνηση, έτσι και στον ύπνο, η συνέπεια είναι το κλειδί. Η ενσωμάτωση τακτικών συνεδριών γυμναστικής στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας βοηθά στην καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου, δίνοντας σήμα στο σώμα μας πότε είναι ώρα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο. Είναι καλό να προσπαθούμε να γυμναζόμαστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά προτίμηση νωρίτερα μέσα στην ημέρα ή νωρίς το βράδυ για να αποφύγουμε τη διατάραξη του ύπνου με προπονήσεις αργά το βράδυ. Η συνέπεια τόσο στο χρονοδιάγραμμα άσκησης όσο και στο χρονοδιάγραμμα ύπνου-αφύπνισης μπορεί να βελτιστοποιήσει την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική μας ευεξία.

Όπως αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω, οι τακτικές συνεδρίες γυμναστικής προσφέρουν οφέλη πέρα από τη φυσική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου. 

Μειώνοντας το άγχος, ρυθμίζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό και καθιερώνοντας μια συνεπή ρουτίνα ύπνου, μπορούμε να ενισχύσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και να νιώθουμε περισσότερο ξεκούραστοι μέσα στην ημέρα. 

Κάντε τη γυμναστική τρόπο ζωής, βάλτε τα αθλητικά σας και ελάτε στο γυμναστήριό μας για να βελτιώσετε τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα! 

Σας περιμένουμε!

ΥΓ: Μην έρθετε αργά το βράδυ, μετά από την προπόνησή μας θα κοιμόμαστε!

Επικοινώνησε μαζί μας εδώ!

Ακολoύθησέ μας και στα social media:

Instagram: calisthenics.fitness.society

Facebook: Calisthenics and Fitness Society

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *